Debat

Vækst i Generationer: Der er meget at tale om endnu

Vækst i Generationer er glade for, at regeringen anerkender, at generationsskifteskatten skaber problemer med kapitaldræn i familieejede virksomheder. Netværket takker for, at regeringen vil lytte til virksomhederne, men understreger, at en afbetalingsordning på 30 år slet ikke løser problemet.

23.000 familieejede virksomheder står over for et generationsskifte. Det vil berøre ca. 300.000 danske arbejdspladser. Regeringen vil afkræve en tre gange højere skat, hvis virksomhederne videreføres af næste generation, men anerkender nu, at det skaber grund til bekymring.

Vækst i Generationer er glade for, at regeringen anerkender virksomhedernes bekymringer over forslaget. Peter Foss, bestyrelsesformand i FOSS A/S og medlem af Vækst i Generationer ser frem til drøftelserne i Erhvervsministeriet, men afviser, at regeringens forslag om en 30 års afbetalingsordning – formentlig med tillæg af renter – løser problemet:

”Problemet med generationsskifteskatten er kapitaldrænet. Så en tredobling af skatten gør kapitaldrænet tre gange større, men en afbetalingsordning på 30 år gør det ikke en krone mindre. Vi er glade for, at vi nu er enige om problemet, men der er stadig rigtig meget at tale om endnu i forhold til løsningen.”

For at være konkurrencedygtige skal virksomheder løbende finansiere investeringer i ny teknologi, markedssatsninger eller nye kompetencer. De investeringer laves med fokus på de næste mange år. Når virksomheden fx skal låne penge i banken til nye maskiner, vil banken inddrage ejerens nye, store gældsforpligtelse, når den skal vurdere, om virksomheden fortsat kan låne penge. 

Peter Foss fastslår, at det i det perspektiv ikke ændrer noget, om generationsskifteskatten – som beregnes på et højst retsusikkert grundlag – betales i år 1 eller over 30 år med tillæg af renter:

”En afbetalingsordning udskyder, men fastholder problemet. Virksomheden overlever nu og her, men tvinges til i 30 år at betale udbytte. Den går i stå på sigt uden lånemuligheder eller løbende kapital til at investere i ny teknologi, medarbejdere eller eksportsatsninger. Til syvende og sidst taber Danmark stadig arbejdspladser.”