Nyhed

Regeringens ekspertgruppe efterlader familievirksomheder uden retssikkerhed

Regeringen og støttepartierne lovede de familieejede virksomheder retssikkerhed, men en ny rapport fra regeringens ekspertgruppe indfrier ikke løftet. Det efterlader Danmarks ca. 60.000 familievirksomheder uden retssikkerhed og forudberegnelighed ved et generationsskifte

”Formålet var at afslutte en lang kamp for retssikkerhed, men det ligner mest af alt et nyt ideologisk angreb på Danmarks familievirksomheder” siger Peter Foss formand i FOSS A/S og medlem af Vækst i Generationer.

I kommisoret blev ekspertgruppen bedt om at sikre ”forudberegnelighed og gennemsigtighed… baseret på en skematisk værdifastsættelse,” så virksomheder på forhånd kan se, hvad de beskattes af ved et generationsskifte.
Ekspertgruppen præsenterer i stedet en værdiansættelsesmodelmodel, som i sig selv forøger generationsskifteskatten for mange virksomheder, og som Skattestyrelsen tillige frit kan vælge at skærpe yderligere.

Rapporten foreslår, at fremtidig indtjening helt op til 23 år ude i fremtiden skal regnes med i værdiansættelsen. Det kan mangedoble den enkelte virksomheds værdiansættelse, og det kapitaldræn som følger af generationsskifteskatten:

”Familievirksomheder stilles værre end nogensinde før – med tredoblingen af skatten, men stadig uden forudberegnelighed og retssikkerhed. Det kan betyde, at flere tvinges til at sælge til fx en udenlandsk kapitalfond eller helt lukke virksomheden,” uddyber Peter Foss.

Politikerne må løse opgaven

Eftersom rapporten ikke løser opgaven, der var stillet, kræver det politisk handling at få en holdbar model igennem, mener Peter Foss:

”Det var regeringen, der skabte problemerne i 2015. Nu står det klart, at den selv må fikse dem igen.”

Frem til 2015 kunne selv den mindste familievirksomhed let beregne sin værdiansættelse gennem det tidligere gældende formueskattecirkulære. Det fremstår nu som den oplagte løsning, der kan sikre retssikkerhed:
”Vi må se på, hvad der har virket, og det gjorde reglerne fra før 2015. Det er altså bydende nødvendigt, at landets familieejede virksomheder får retssikkerhed på værdiansættelsen ved et generationsskifte. ”

Regeringen tredoblede generationsskifteskatten i 2019 sammen med blandt andre De Radikale, som til gengæld krævede klare regler for værdiansættelser. Den radikale skatteordfører, Kathrine Oldagg, udtalte i den forbindelse til Berlingske:

”[D]et er problematisk, at der ikke er et retskrav til værdiansættelsen. Selvfølgelig skal familierne vide, hvad det vil koste dem før et generationsskifte. Det andet er jo ligesom at købe et hus for først derefter at få oplyst prisen.”

Derfor håber Peter Foss, at særligt De Radikale nu sikrer, at man politisk genskaber virksomhedernes retssikkerhed.