Nyhed

Danmark er bundskraber på vilkår for generationsskifte

En ny analyse fra Dansk Industri viser, at Danmark har nogle af de hårdeste vilkår for generationsskifte af familievirksomheder. Det sker i en periode, hvor lande vi normalt sammenligner os med helt, har fjernet skatten. Den hårde kurs truer mange familieejede virksomheder med lukning eller frasalg til udlandet

Imens det de seneste år er blevet markant dyrere at foretage generationsskifte i Danmark, ser udviklingen markant anderledes ud i resten af Europa. I de sidste 20 år har 5 europæiske lande helt afskaffet deres generationsskat, heriblandt vores skandinaviske naboer, Sverige og Norge. Ligeledes har Østrig, Slovakiet og Tjekkiet ikke længere en afgift.

Til det skal lægges at en lang række europæiske lande har vedtaget lovgivning, der giver lempeligere skatteregler ved generationsskifte, så længe For de fleste lande gælder det, at man skal beholde virksomheden i en årrække efter overtagelse for at få de fordelagtige skattevilkår, så skattetænkning undgås.  

De nuværende danske vilkår for generationsskifte er at sammenligne med lande som Grækenland, Slovenien og Litauen. Alle lande som beskatter generationsskifte ekstra hård ift. europæisk praksis.

Analysen peger på at den tidligere regerings tredobling generationsskifteskatten samt yderligere forværring af vilkårene for værdiansættelse ved generationsskifte, har sat i danske familievirksomheder i en historisk udsat position.